Afbeelding

Wij hebben de lekkerste Brabantse aspergeham!

Combineer onze ham met de asperges van Van Gerven >>


Gildeslager Joep Smits heeft de lekkerste Brabantse aspergeham

OIRSCHOT - Het was in 2007 toen Joep de samenwerking zocht met aspergeteler Jan van Gerven. Een jaar later verrees er een winkel aan de Hoeven 7 waar tot op de dag van vandaag het witte goud van familie van Gerven te verkrijgen is, en de aspergeham van Joep Smits eveneens in de koeling ligt. De combinatie van deze twee ambachtelijke producten smaakt goddelijk. ‘Als we iets doen, doen we het goed’, zei Willem van Gerven – de vader van Jan – altijd en deze wijs les heeft laatstgenoemde in zijn verdere leven ter harte genomen. Hij is apetrots op de Oirschotse gildeslager die de lekkerste aspergeham van 2017 heeft.

‘Wist je dat onze klanten de aspergeham dérmate waarderen dat ze graag bereid zijn een paar kilometer verder te rijden, om te kijken wat Joep nog meer te koop heeft’, weet Jan. De competitie om de lekkerste aspergeham wordt georganiseerd door het Brabants Asperge Genootschap en het niveau van de ongeveer 20 deelnemers is torenhoog. Dat Joep met de trofee en bijbehorende oorkonde richting de Gasthuisstraat mocht vertrekken is dan ook een puike prestatie. Hij vertelt: ‘Ik heb in het verleden meerder prijzen mogen behalen, maar deze is toch wel een hele bijzondere. De keuring is streng. Zo wordt er gekeken naar vorm en ’t uiterlijk, daarnaast mag de ham niet te pittig zijn of te sterk gerookt. De smaak moet bij de asperge passen en zeker niet overheersen. Omdat ik altijd van dezelfde boer hetzelfde vlees heb blijft de kwaliteit stabiel. Dat is onze kracht’.

Eerlijk product

Het is natuurlijk geen toeval dat deze ambachtelijke slager het goed kan vinden met deze ambachtelijke aspergeteler. Beide gaan namelijk voor kwaliteit en een eerlijk product. Jan gruwelt bijvoorbeeld van chemische kunstmest maar zoekt samen met zijn zoon Willem intensief naar de juiste voeding zodat de asperges ten volle kunnen groeien. De Koningin der Groenten is sinds enige weken weer volop verkrijgbaar en wordt deze vergezeld door de lekkerste aspergeham van slager Smits dan staat er zonder twijfel een Koningsmaaltijd op tafel. Eet smakelijk!

Aspergeseizoen officieel geopend

Op dinsdag 11 april heeft het Aspergecentrum officieel het seizoen geopend. Dit betekent dat de Hollandse witte asperge weer volop verkrijgbaar zijn. Het aspergeseizoen eindigt traidtiegetrouw op 24 juni (Sint Jan).

Ook voor slagers biedt deze seizoensgroente kansen. Asperges zijn bij uitstek geschikt om te combineren met ham, maar ook zeker met lam- en varkensvlees. Het is een mooi ingrediënt voor soep, maar ook voor salades, snacks en maaltijden.

Winnaar lekkerste Brabantse aspergeham

Recent heeft de proeverij plaatsgevonden voor de jaarlijkse competitie van "De Lekkerste Brabantse Aspergeham", Gildeslager Joep Smits uit Oitschot, heeft deze wedstrijd gewonnen.

De trofee met de daar bijbehorende oorkonde is op feestelijke wijze door een delegatie van het bestuur van het Brabants Aspergegenootschap in de winkel van de winnaar in Oirschot overhandigd. De trofee mag dan een jaar lang prijken in de winkel van Gildeslager Joep Smits

Afbeelding
Afbeelding

Brabantse aspergeham 2017

Zoals een mooie witte wijn aspergegerechten extra eer aandoet, zo verhoogte een heerlijke aspergeham het culinaire genot. Daarom kiest het Brabants Asperge Genootschap naast de aspergewijn van het jaar (dit jaar al voor de 25ste keer), sinds 2013 ook de lekkerste Brabantse aspergeham.

Op asperges was het nog wacht op 20 februari, maar in de Rooise Boerderij in Sint-Oedenrode werden wel al de Aspergewijn en de Aspergeham van het Jaar bekendgemaakt. Twaald slagers dongen dit jaar mee naar de titel, de drie genomieerde finalisten waren deze avond aanwezig. Hun ham kon worden geproefd bij het overheerlijke buffet campagnard dat was verzorgd door ambachtlijk slager Dennis van de Ven uit Schijndel. Van de Ven behoorde tot de genomineerden, net als gildeslager Joep Smits uit Oirschot en Keurslagerij Ad en Dirk Laureijs uit Lage Mierde.

Hoge kwaliteit

Dat de kwaliteit bij alle drie genomineerden hoog was, mag blijken uit de puntenwaardering door de vijfkoppige vakjury. Die lette bij de beoordeling op uitwendig aanzien-kleur, snijvlak-inwendig aanzien, smaak-geur en samenstelling en consistentie. Derde werd Keurslagerij Ad en Dirk Laureijs met een gemiddelde waardering van 96 punten. Net iets hoger scoorde Dennis van de Ven met een gemiddelde van 97,4. Winnaar met Joep Smits wiens ham met gemiddled 98 punten werd gewaardeerd. De wisseltrofee, een hamklem met asperges ging dus mee naar Oirschot.

De winnaar leverde een fraai stukje vakmanschap dat door de jury werd omschreven: prachtige ambachtelijk gevormde ham. Mooie vlezige smaak met een juiste vetrand. Goede zout-rookbalans. Een prima ham als begeleider van asperges.

Een soortgelijke waardering was er voor de nummers twee en drie. Dat alle drie genomineerden weten hoe je een lekkere aspergeham maakt, mag duidelijk zijn: winnaar Joep Smits werd vorig jaar al tweede, Dennis van de Ven werd eerder al eens tweede in 2014 en Ad en Dirk Laureijs wonnen de trofee de afgelopen twee jaar.

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.