Gildeslager Joep Smits |
Opa begon met het slachten bij de boer en later thuis op de boerderij. Dit vlees werd de volgende dag op de boerderij verkocht.
In 1937 is het huidige pand gebouwd en werd de echte slagerswinkel met slachterij geopend.
Na mijn vader en moeder heb ik de zaak overgenomen. Nog steeds is het een zeer ambachtelijk bedrijf waar vele producten worden geproduceerd. Vele producten zijn met GOUD bekroond!
De slagerij zit al sinds 1937 in de familie. Mijn vader heeft de zaak van mijn opa overgenomen en ik weer van mijn vader. Op 19-jarige leeftijd met mijn SVO diploma op zak, begon ook ik in de slagerij te werken.
Sindsdien heb ik de zaak langzaam van mijn vader overgenomen. We hebben tot een aantal jaren geleden altijd zelf geslacht. Inmiddels hebben we dit toch uitbesteed maar het vee komt nog altijd van dezelfde boer vandaan en wordt in hele bouten en halve varkens gebracht. Op die manire kunnen we in elke wens van de klant voorzien.
We zijn lid van het Worstmakersgilde. Klanten zien dit als een onderstreping van onze ambachtelijkheid. We maken in onze worstmakerij zo veel mogelijk producten zelf. Dat resulteerde dit jaar in het winnen van de Brabantse Asperge Ham verkiezing van het Aspergegenootschap waardoor we vele extra kilo's ham hebben gemaakt. Onze ham is ook bij de plaatselijke aspergeboer te koop, en wij verkopen dan weer zijn geschilde en verpakte asperges. Dit wordt door de klanten ook erg gewaardeerd en deze samenwerking geeft veel publiciteit. We maken ook soepen, maaltijden een een aantal schepsalades die we vers uitscheppen. Alleen al onze eigengemaakte worst, vleeswaren en eigengemaakte salades zorgt voor ruim 30% van de winkelomzet. Wij zijn ook behoorlijk scherp geprijsd. De klant merkt dit vooral op als ze op vakantie bij een andere slager zijn geweest. Ze vragen ons dan weleens of de prijsstelling wel klopt. 'Ik heb geen vrouw dus ik heb niet zoveel geld nodig', is dan mijn antwoord.
Wij leiden momenteel een leerling op tot slager.
Wij sponsoren de voetbalvereniging Oirschot Vooruit en Running team Oirschot.
Wij hebben "De Lekkerste Brabantse Aspergeham"!
De trofee met de daar bijbehorende oorkonde is op feestelijke wijze door een delegatie van het bestuur van het Brabants Aspergegenootschap in de winkel van de winnaar in Oirschot overhandigd. De trofee mag dan een jaar lang prijken in de winkel van Gildeslager Joep Smits.
Joep: ‘Ik heb in het verleden meerder prijzen mogen behalen, maar deze is toch wel een hele bijzondere. De keuring is streng. Zo wordt er gekeken naar vorm en ’t uiterlijk, daarnaast mag de ham niet te pittig zijn of te sterk gerookt. De smaak moet bij de asperge passen en zeker niet overheersen. Omdat ik altijd van dezelfde boer hetzelfde vlees heb blijft de kwaliteit stabiel. Dat is onze kracht’.
Het bestuur van de stichting Het Worstmakers Gilde maakt bekend dat Slagerij Joep Smits is toegelaten tot Het Worstmakers Gilde.
Het Worstmakersgilde is een club van volambachtelijke slagers, die juist het vervaardigen van topproducten hoog in het vaandel heeft staan. Zij verstaan hun vak als geen ander. Als vakbroeders onder elkaar kijken zij dan ook heel kritisch naar elkaars producten.
Met zijn zelfgemaakte producten heeft deze slagerij voldaan aan de toelatingseisen van Het Worstmakers Gilde en is bereid zijn producten regelmatig aan keuringen te onderwerpen.
De producten van Slagerij Joep Smits zijn met goud bekroond en ontvangt hiervoor een ‘Worstbeeld ’ voor de waardering van zijn ‘gouden’ producten!
Het Worstmakers Gilde heeft in 2017 de ambachtelijke producten van Slagerij Joep Smits, Oirschot, met goud bekroond.
Gildeslager Joep Smits is eigenlijk gewoon ‘een lekker eten en genieten winkel’!
Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.